Hypnoosi

Mitä on hypnoosi ja mihin siitä voi saada apua?

Onko sinulla joskus ollut tunne, että kaipaisit johonkin elämäsi osa-alueeseen muutosta, mutta yrityksistä huolimatta tilanteesi jumittaa paikallaan? Kuin oma tahdonvoimasi ei tuntuisi riittävän muutoksen aikaan saamiseksi. Tai haluat muun hoidon tueksi lääkkeetöntä ja turvallista hoitoa, tai vaikkapa kaipaat rentoutusta arkeesi. Hypnoosi voi tällöin olla kokeilemisen arvoinen asia. Sitä on käytetty erilaisten vaivojen ja ongelmien hoitoon hyvin pitkään, vuosisatojen ajan.

Hypnoosi on muuntunut tajunnan tila. Alitajuntamme on tällöin avoin ja omaksumme uusia asioita siten tehokkaammin kuin valvetilassa ollessamme. Alitajuntaamme varastoituu elämämme aikana erilaisia uskomuksia, jotka eivät aina ole meille hyödyllisiä eivätkä usein pidä paikkansa. Erityisesti lapsuudessa omaksutut uskomukset ovat meissä usein aika tiukasti kiinni. Monilla esimerkiksi on ajatus ettei ole tarpeeksi arvokas, ei arvosta itseään, ja tämä ajatus voi olla monen unelman tai tavoitteen tiellä, sekä estää nauttimasta elämästä. Valvetilassa ollessamme alitajunnan tiellä on ”vartija”, joka ei kovin helposti päästä uutta ajattelutapaa meidän alitajuiseen mieleemme. Hypnoosissa ollessamme tämä vartija väistyy ja pääsemme suorempaan yhteyteen alitajunnan kanssa, mielemme on vastaanottavainen, ja tällöin voimme antaa alitajunnalle uusia parempia uskomuksia, jotka tulevat osaksi sisäistä itseämme. Koska uusi uskomus tulee osaksi meitä sisältä käsin, on muutos näin tehokkaampaa.

Hypnoosin avulla voidaan myös etsiä jonkin ongelman perimmäinen syy. Voi olla että tietoinen mielemme on halunnut unohtaa esimerkiksi jonkin ikävän tapahtuman. Hypnoosissa voimme mennä ongelman lähteelle ja eheytyminen voi alkaa.

Jokainen meistä on hypnoosin kaltaisessa tilassa päivittäin, useita kertoja päivässä, esimerkiksi juuri ennen nukahtamista, kun uppoudumme omaan haavemaailmaan, kun meditoimme, jopa kun katsomme televisiota tai ajamme autoa. Tämä tila on siis ihmiselle täysin luontainen. Hypnoosi koetaan yleensä hyvin miellyttävänä, sillä keho on silloin erittäin rentoutunut. Se on myös turvallinen hoitomuoto ja soveltuu lähes kaikille. Hypnoosia ei tule käyttää mikäli henkilöllä on (tai on ollut) psykoottisia oireita tai on voimakas psyykelääkitys.

Hypnoosi toimii niille jotka haluavat tulla hypnotisoiduksi. Hypnoosi on siis aina omaehtoista eli minä vain avustan asiakkaan hypnoosiin, transsitilaan, ja tällöin alitajunnan ollessa avoin annan asiakkaalle suggestioita joita hän muutokseen tarvitsee. Hypnoosissa voidaan käyttää myös metaforisia mielikuvia. Hypnoosin onnistumisen kannalta tärkeitä seikkoja ovat luottamus, motivaatio muutokseen ja halukkuus yhteistyöhön.

Hypnoosissa ollessa olo on mukavan rauhallinen ja rento. Olet kuitenkin koko ajan tietoinen siitä mitä ympärillä tapahtuu. Transsin syvyys voi vaihdella session aikana, välillä voit olla hyvinkin valppaana ja välillä voi tuntua aivan kuin torkahtaisit. Hypnoosissa harvemmin nukahtaa, ellei asiakas kärsi unettomuudesta, tai hypnoosi tapahtuu myöhään illalla. Hypnoosi voi myös tuntua hyvin erilaiselta eri kerroilla. Joskus se ei välttämättä tunnu juuri miltään.

Mihin hypnoosista voi saada apua?:

 • jännitykseen
 • uniongelmiin
 • tupakoinnin lopettamiseen
 • painonhallintaan
 • masennukseen ja ahdistukseen
 • iho-ongelmiin
 • ihmissuhteiden ongelmiin
 • itsetunnon pulmiin
 • stressiin
 • vatsavaivoihin, IBS
 • hampaiden narskutteluun
 • punastumiseen
 • fobioihin
 • synnytykseen valmistautumiseen

Esimerkiksi näihin ja moniin muihin pulmiin. Toki vastaanotolle voi tulla ilman varsinaista ongelmaakin, voimme esimerkiksi katsoa sinun henkilökohtaisia tavoitteita ja paneutua hypnoosissa niihin. Tai voit tulla nauttimaan hypnoosin tarjoamasta syvärentoutuksesta. Hypnoosi onkin oiva keino harjoitella rentoutumista hektisen arjen keskellä.

On hyvin yksilöllistä kuinka nopeasti hypnoosi kullekin tuo avun. Suosittelen varautumaan ainakin kolmeen käyntiin käsiteltävää teemaa kohden.

Tupakoinnin lopettamiseen suosittelen varaamaan kaksi käyntiä mahdollisimman lyhyellä aikavälillä, mielellään saman viikon aikana.

Täytyykö jotain ottaa huomioon ennen hypnoosia?

Hypnoosiin ei varsinaisesti tarvitse mitenkään valmistautua. Jos olet kofeiiniherkkä, olisi hyvä ettet nauti kofeiinia juuri ennen hypnoosia. On myös parempi ettei juuri ennen hypnoosia nauti kovin suurta ateriaa, myös nälkäinen olo voi häiritä rentoutumista. Sillä ajatuksella että olo on mahdollisimman mukava.

Silmänliiketerapia

Silmänliiketerapia (Eye Movement Desensitization and Reprocessing = EMDR) eli silmänliikkeillä poisherkistäminen ja uudelleen prosessointi. Psykologi Francine Shapiro löysi menetelmän sattumalta vuonna 1987, huomatessaan silmänliikkeiden helpottaneen hänen ahdistavia ajatuksiaan. Siitä lähtien tekniikkaa on tutkittu ja kehitetty paljon.

Silmänliiketerapiaa käytettiin aluksi eniten psyykkisten traumojen hoidossa, mutta siitä voi saada apua moniin muihinkin pulmiin, kuten fobioihin ja ahdistukseen.

Ikävien tapahtumien tavalliseen prosessointiin EMDR on harvemmin tarpeellinen, mutta jos tapahtuma jää häiritsemään elämää ja aiheuttaa pidemmän ajan päästäkin esimerkiksi painajaisia, paniikkia tai ahdistusta, voi EMDR olla erittäin toimiva hoitomuoto.

Joskus kun jotain ikävää tapahtuu, emme saa tapahtumaa käsiteltyä ja se jää ikäänkuin jumiin hermostoon, aiheuttaen paniikkia, painajaisia, ahdistusta aina kun jokin muistuttaa tapahtuneesta. Silmänliikkeet joita käytetään EMDR:ssä vapauttavat hermoston ja auttavat aivoja käsittelemään tapahtuneen. Sillä ei voi eikä ole tarkoitus poistaa tapahtunutta muistoista, mutta siihen ei enää liity samanlaisia tunnereaktioita ja tunnelatausta kuin ennen.

Silmänliiketerapiaa tehdessä istunnossa voi tulla esiin voimakkaita tunteita, mutta se on osa prosessia ja tunteen läpikäymistä. EMDR:ssä fokus ei ole itse tapahtuneessa, vaan sen aiheuttamassa tunteessa jota koetaan tällä hetkellä ja tänä päivänä. Ei ole tarkoitus kokea samoja tunteita joita alkuperäinen tapahtuma aiheutti aikanaan.

EMT ja TWR

EMT eli ”Eye Movement Technique for Emotional Healing” (simänliiketekniikka emotionaalista eheytymistä varten)

ja

TWR eli ”Transformative Wholistic Reintegration” (muutoksen kokonaisvaltainen uudelleenintegrointi)

Nopeita EMDR:stä jalostettuja tekniikoita, joilla voi saada apua monenlaisiin eri pulmiin, kuten:

 • ptsd
 • pelot ja fobiat
 • uniongelmat
 • emotionaalinen kipu
 • riippuvuudet
 • mielihalut
 • painonhallinta
 • itsetunnon ongelmat
 • esiintymisjännitys
 • sosiaaliset ongelmat
 • erilaiset kivut, kuten päänsäryt, vatsakivut, reumakivut
 • matkapahoinvointi, raskauspahoinvointi

Näitä tekniikoita asiakas voi käyttää myös kotona auttaakseen itseään.